Povijest kluba

Datum Osnivanja HASTK "Mladost" može se smatrati 12. lipnja 1945. godine kada je osnovano Zagrebačko omladinsko fiskulturno društvo "Mladost". Isto se 9. prosinca 1946. godine ujedinilo sa Fiskulturnim društvom "Akademičar" u "Omladinsko studentsko fiskulturno društvo Mladost" koje danas djeluje pod nazivom "Hrvtaski Akademski Športski Klubovi Mladost".

 

Prva generacija "mladostaša" u stolnom tenisu. Prvaci iz 1947. godine: Žarko Dolinar, Otmar Kosi, Krešimir Horvat, Zdenko Uzorinac.

p1

Od početnog oblika sekcije za stolni tenis, tijekom vremena nastaje organizacijski oblik kluba, koji već duže vrijeme nosi ime "Hrvatski Akademski Stolnoteniski Klub Mladost", skraćeno HASTK "Mladost".

U rasponu od 60 godina u klubu su odgojeni deseci generacija stolnotensikih športašica i sportaša, s nekoliko stotina vrhunskuh igračica i igrača, uz aktivno sudjelovanje stotine športsih djelatnika entuzijasta i trenera. Za svoje značajno djelovanje u stolnoteniskom športu, 1999. godine, u povodu proslave rada Stolnoteniskog saveza Hrvatske, HASTK "Mladost" je proglašen najboljim hrvatskim klubom u tijeku 60 godina djelovanja saveza. Navedeno priznanje je samo dio priznanja koje je dobio klub, a nadopunjuje se s nagradom Grada Zagreba 1984. godine, trofejom HSTS, šest nagrada seniorskoj ekipi kao najboljoj športskoj ekipi Grada Zagreba, te nekoliko puta izborom za najbolji klub u okviru HAŠK "Mladost".

Osim priznanja klubu, njegovi članovi dobivaju istaknuta priznanja za svoja športska dostignuća i dugogodišnji rad. Tako su Žarko Dolinar 1954. i Branka Batinić 1984. proglašeni najboljim športašima države, a društvena priznanja dobilo je i nekoliko vodećih športskih djelatnika kluba. Nagradu fizičke kulture 1967. godine dobiva Lovro Ratković, 1978. godine Radivoj Hudetz, 1983. godine Branka Batinić, a 1993. godine Viktor Fiolić dobiva nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora za životno djelo.

 

ASTK Mladost - Na prijemu nakon osvojenog državnog prvenstva 1957/58. članovi ASTK "Mladost". Luka Bajakić, Lovro Ratković, Vlado Crnjak, Željko Hrbud i Žarko Dolinar.

p2

 

 

 

Žarko Dolinar, osnivač "Mladosti", svjetski stolnoteniski prvak 1954. g. u paru, drugi u pojedinačnoj 1955., 74 puta reprezentativac, 12 puta prvak države. Prvi reket Europe pedesetih godina, jedan od ponajboljih igrača svijeta.

p3

Hrvatski akademski stolnoteniski klub "Mladost", najbolja ženska ekipa Zagreba u 2000. godini (slijeva nadesno): prof. dr. sc. Viktor Fiolić, Mirela Šikoronja, Tea Božičković, Andrea Bobetić, Andrea Bakula i Eldijana Aganović.

p4
Seniorke ASTK "Mladost" prvakinje europskog kupa 1969. god. Slijeva: Zdenko Uzorinac (trener), Irena Šrbec, Mirjana Resler i Ingrid Mohorovičić. p5

Godinama se športska aktivnost kluba odvijala u "podstanarstvu" u raznim malim dvoranama u Zagrebu. Počelo je u maloj dvorani u Palmotićevoj ulici, zatim drvenim barakama na Savi i sl. Zaslugom agilnog Lovre Ratkovića, 15. kolovoza 1965. godine konačno je u športskom parku "Mladost" na Savi sagrađena dvorana čiju jednu polovicu koriste stolnotenisači.

Inicijativom i izrađenim projektom i financijskom pomoći sa strane Dr. Viktora Fiolića započela je dogradnja kata na postojećem objektu na Savi, što se kasnije uklopilo u financiranje "Univerzijade '87". Novosagrađeni objekt je otvoren srpnja 1985. godine kao prvi pred početak "Univerzijade '87", velike športske manifestacije održane 1987. godine u Zagrebu.

S ponosom možemo naglasiti da je većina članova kluba postala akademskim građanima zemlje koji su svoji radom doprinjeli njenom boljitku.

Klub je kontinuirano vodio brigu o svojim članovima, što se među ostalim očitavalo u pomoći oko zaposlenja i rješenju njihove stambene problematike.

Članovi kluba su godina nosioci stolnoteniskog športa u Zagrebu i Hrvatskoj. Športski djelatnici kluba su stalno prisutni u športskim savezima grada, republike, kako bivše tako i sadašnje države. Klub je organizator prvenstva države, raznih međudržavnih susreta, značajnih turnira i jubilarnih susreta, što sve zaokružuje sliku o značaju kluba ne samo sa športskim rezultatima, nego i na njegov utjecaj na sva zbivanja u stolnoteniskom športu. Osim navedenih činjenica, deleko su značajniji postignuti športski rezultati. U šezdeset godina rada i djelovanja kluba postignuti su izvanredni športski rezultati na svjetskim, europskim i regionalnim natjecanjima, kao i na prvenstvima države.

Pratite nas na društvenim mrežama

Važni linkovi za stolni tenis

 

  

hsts

ettu

ittf